Gabriel Oprea - am fost si raman un sustinator al intereselor legitime ale militarilor

joi, 6 decembrie 2012

10 ani de la invitarea României de a deveni membru NATO

După ceremonia dedicată acestui eveniment, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a fost intervievat de AGERPRES. Două dintre întrebări au vizat măsura în care “România reuşeşte să-şi impună (în prezent, n.r.) imaginea corectă în cadrul NATO” şi “dacă problemele politice interne afectează imaginea României în cadrul NATO?”. Răspunsul ministrului Apărării a fost următorul:
Desigur, nu foarte tare, dar este interesant că bărbaţii noştri de stat au încercat, în continuare, să defăimeze România chiar la NATO: în noiembrie 2012, cu prilejul unui exerciţiu de stat major desfăşurat la Comandamentul NATO de la Stavanger, în pregătirea şi în dezvoltarea scenariului exerciţiului, care vorbea despre o ţară ipotetică cu un ministru al apărării nebun şi foarte angajat împotriva valorilor democratice, împotriva NATO, dar care-l ilustra, în imagine, pe premierul Ponta. Este inacceptabil acest lucru. Normal că am făcut protestele de rigoare, dar interesant este cum s-a ajuns la această imagine, având în vedere că ofiţerul de presă al Comandamentului de la Stavanger era un ofiţer american, dar tot acolo lucra şi un român plecat din ţară în 1991 şi care s-a întors istovit prin 2005, după care a primit susţinere într-o capacitate internaţională, un post de ziarist la Biroul de comunicare al Comandamentului de la Stavanger. De acolo, domnul acesta a găsit câteva imagini dintr-un reportaj reprezentându-l pe premierul Ponta în ipostaze de lucru. Având în vedere faptul că Biroul de presă al NATO în pregătirea scenariilor are contract cu marile agenţii de presă şi poate împrumuta imagini deţinute de acestea, aşa a ajuns Victor Ponta în ochii ofiţerilor de stat major ai Comandamentului ca un ministru al apărării nebun dintr-o ţară uitată de lume. Deci, defăimarea României continuă, inclusiv la NATO. Este trist, pentru că nu există alţi oameni de stat în lumea normală care să-şi defăimeze propria ţară, cu excepţia supremului nostru lider din capul statului“, a spus Corneliu Dobriţoiu.
Referitor la prezenţa militarilor români în alte teatre de operaţii, după 2014 – când se va încheia misiunea în Afganistan – ministrul Apărării a afirmat că “în măsura în care NATO va dezvolta operaţiuni internaţionale, categoric militarii români vor fi acolo“. Această prezenţă va fi “nu ca urmare a unor atitudini beligerante, ci pentru a demonstra că armata română, “în calitate de aliat la graniţa de Est a NATO este capabilă să îşi asume riscuri şi responsabilităţi împreună cu ei şi în alte operaţiuni decât cele dedicate articolului 5″.
În legătură cu relaţile de colaborare dintre Armata Română – Armata Rusă, Corneliu Dobriţoiu a spus că “aceste relaţii sunt superbe, dar care lipsesc aproape cu desăvârşire“. “Dar avem relaţii în domeniul istoriei militare, îngrijim şi ne respectăm locurile de veci ale eroilor noştri, respectăm istoria, fără doar şi poate”, a afirmat ministrul.
La întrebarea “Ce avantaje obţine România din sacrificiile soldaţilor români în teatrele de operaţiuni?” Corneliu Dobriţoiu a spus: “În plan intern, avantajele sunt foarte mari, pentru că am câştigat experienţă operaţională la nivelul unor structuri de bază, de tip batalion, ne-am îmbogăţit doctrinele de instruire, prin participarea la operaţiuni am reuşit să creştem maturitatea luptătorilor la nivel individual. La nivel politic, am demonstrat că România este în măsură să-şi asume riscuri şi responsabilităţi alături de aliaţi, acolo unde este nevoie”.
O altă întrebare a vizat măsura în care criza economică duce la vulnerabilizarea sistemului de apărare.
“Crizele pârjolesc totul în calea lor, dar cel mai aprig pârjol se datorează unor minţi răsucite care au prăbuşit acest sistem. Pentru că un stat care are probleme sau care nu poate să asigure bugete coerente pentru apărare, acel stat are posibilitatea să adâncească procesul de reformă în aşa fel încât la sfârşitul reformei, structura de forţe să fie una competentă, adică, pot să-mi restrâng forţa şi să-mi păstrez capacitatea operaţională. La noi, lipsa de cultură de securitate a generat un pârjol mai mare decât criza economică”, a subliniat ministrul.
Referitor la felul în care “va arăta viaţa militarilor şi a rezerviştilor MApN în 2013“, Corneliu Dobriţoiu a afirmat că aceasta “va fi mai bună decât în 2012“.