marți, 4 decembrie 2012

Mesajul transmis romanilor, de Ziua Nationala, de catre Departamentul de Stat al SUA

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, le transmite românilor, cu ocazia Zilei  de 1 Decembrie, "toate urările de bine", potrivit unui mesaj publicat pe site-ul  Departamentului de Stat.
"În numele preşedintelui Obama şi al poporului Statelor Unite, sunt încântată să trimit toate urările de bine românilor, cu ocazia Zilei Unirii, 1 Decembrie", spune secretarul de stat american Clinton.
"Sprijinul vostru pentru NATO şi alte organizaţii internaţionale a ajutat la avansarea idealurilor de libertate şi democraţie. Împreună, muncim în Balcani şi Afganistan, pentru a oferi milioanelor de oameni speranţă pentru un viitor mai bun", adaugă Hillary Clinton. În finalul mesajului, SUA aminteşte României că sunt încrezătoare că parteneriatul româno-american va continua mulţi ani de acum încolo.
"Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare să continue parteneriatul nostru pentru mai mulţi ani şi suntem recunoscători să avem un prieten şi un aliat puternic în România", se arată în finalul mesajului de felicitare al americanilor pentru români. 

Comentarii
  1. În par.2, „urările de bine” sunt adresate românilor, nu aşa cum este standard la Ziua Naţională a vreunui stat, şefului Statului. Astfel, Casa Albă, arată explicit că a încheiat relaţiile sale cu T. Băsescu;
  2. în par.3, în loc să se menţioneze relaţiile bilaterale – iarăşi o formulare standard în mesajele de salut cu ocazia unei Zile Naţionale a vreunui stat, pe primul loc se menţionează „NATO”, deci relaţiile bilaterale româno-americane etc. sunt înlocuite, strict, numai cu un anumit tip de relaţii, cele în cadrul NATO, adică numai relaţiile militare româno-americane. În continuare, în acelaşi paragraf, o a doua referire la relaţiile bilaterale, „împreună muncim”, se referă, iarăşi strict, numai la relaţiile militare dintre părţi, astfel: „Împreună, muncim în Balcani şi Afganistan...”. În Balcani şi Afganistan, împreună, SUA şi România nu au muncit, niciodată, nimic. Nu au construit în comun hidrocentrale, uzine, fabrici de maşini, cartiere de locuinţe etc. – nimic. Singura  „muncă împreună” în Balcani a fost să trimită soldaţi în Kosovo, la fel în Afganistan, şi
  3. În par. 4 se mai reiterează, încă o dată, specificul exclusiv al relaţiilor româno-americane, aşa cum apreciază Casa Albă: strict militare, cînd se spune că „Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare să continue parteneriatul nostru pentru mai mulţi ani...”, adică  Parteneriatul strategic româno-american încheiat în 1997, pe 15 ani.
     
      În concluzie, în acest document Casa Albă anunţă două lucruri: I. Începând cu al doilea mandat, administraţia Obama nu mai are nici un fel de relaţii cu T. Băsescu, şi II. Singurele „relaţii româno-americane” existente în prezent sunt monopol al Pentagonului, iar T. Băsescu nu are acces la ele.
      Prin acest document extraordinar, relaţiile bilaterale româno-americane din epoca post-Băsescu au început, deocamdată specificul lor unic este acela de relaţii militare, administratorul lor din partea americană fiind, în exclusivitate şi sub comandă directă a Casei Albe, Pentagonul. Situatie in care atragem atentia USL ca cea mai mare priza o are la Pentagon, adica in SUA, la ora actuala, nu Basescu, Oprea sau alt acolit al demisului, ci generalul Corneliu Dobritoiu.

Col. (r) dr. Mircea DOGARU