Gabriel Oprea - am fost si raman un sustinator al intereselor legitime ale militarilor

vineri, 8 martie 2013

Senatorii cehi au votat pentru punerea sub acuzare pentru tradare a presedintelui

     Senatorii cehi au votat pentru punerea sub acuzare pentru tradare a presedintelui

Parlamentarii din Cehia au votat punerea sub acuzare a presedintelui ceh Vaclav Klaus pentru inalta tradare, prin incalcarea Constitutiei cu decretul de amnistie semnat de acesta de Anul Nou.

Masurile adoptate prin acest act controversat au dus la suspendarea unor cazuri de coruptie la nivel inalt, informeaza BBC.

Au votat "pentru" 38 de senatori, controlati de opozitia de stanga, dintr-un numar total de 81 de senatori, in timp ce 30 de voturi au fost "impotriva".

Pedeapsa maxima pe care o poate primi presedintele este pierderea functiei, insa mandatul acestuia se va incheia oricum marti. 

Prin decretul de amnistie, presedintele a dispus eliberarea a 7.000 de prizonieri cu sentinte de pana la 1 an si anularea unor sentinte suspendate. Masura care a trezit reactii negative puternice a fost insa incetarea urmaririi penale in cazuri desfasurate pe perioade mai mari de opt ani.

Senatorii l-au mai acuzat pe Klaus de nerespectarea Constitutiei prin refuzul de a ratifica tratatele europene si prin refuzul de a se pronunta asurpa numirii judecatorilor, desi i-a fost cerut acest lucru de catre instanta.

Col. (r) Drondoe Stelian
sdrondoe@yahoo.com