joi, 3 noiembrie 2016

COMUNICATUL ASOCIAȚIEI OFIȚERILOR ÎN REZERVĂ DIN ROMÂNIA – 02 noiembrie 2016 –


     Marţi  01.11.2016, ora 13,  la cea de-a patra participare a reprezentanţilor AORR la Şedinţa  Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat aceasta, în sfârşit, a avut, la limită, cvorumul necesar desfăşurării lucrărilor.

Colegii noştri D-nii  Col (r)  Constantin Monac şi  Col (r) Eugen Lazăr , după ce, în prealabil au avut şi unele discuţii individuale cu unii membri ai comisiei şi reprezentanţi ai structurilor implicate, s-au prezentat cu întreg arsenalul de argumente necesar susţinerii Propunerii legislative 475-2016.

     Propunerea legislativă a fost prezentată de către preşedintele de şedinţă, D-l  senator Timotei Stuparu, care este şi unul dintre iniţiatori.

     I s-a dat cuvântul Preşedintei Casei Naţionale de Pensii Publice, D-na Ileana Ciutan , care a prezentat un istoric al schimbărilor legislative privind pensiile militare din ultima perioadă, subliniind mereu că acestea au crescut când au fost trecute în sistemul public, cresc substanţial şi acum şi, fără a prezenta o argumentaţie  pe subiect, a spus în final că respectă  punctul de vedere al Guvernului, adică nu susţine această propunere legislativă.

      Apoi a vorbit reprezentantul AORR  D-l Col (r)  Eugen Lazăr care, în mod argumentat, a arătat că este vorba de un drept la pensie, distinct de pensia militară de stat, bazat pe contributivitate,  a venit cu exemple concrete de respectare strictă  a acestei separaţii în armatele statelor membre NATO şi UE şi a prezentat propria nouă decizie de pensie prin care, în mod abuziv,  i se amputează un drept de pensie în cuantum de 1426 lei , drept rezultat strict pe bază de contributivitate la sistemul public de pensii timp de peste 10 ani.

        Senatorul Traian Igaş, fără a-şi exprima o poziţie clară de susţinere sau respingere a propunerii legislative, a arătat că sunt multe inadvertenţe legislative care trebuie corectate, aceasta este una din ele şi ……atât.

      Concluzia finală este aceea că, deşi se recunoaşte, verbal sau tacit, că este un abuz, o acţiune clară de confiscare a unui drept la pensie constituit legal printr-o  contribuţie sistematică la sistemul public de pensii, nici de această dată nu a existat curajul şi voinţa politică pentru luarea unei decizii. Preşedintele de şedinţă a propus reluarea dezbaterilor într-o altă şedinţă care va avea loc luni 07.11.

Va prezentam mai jos amendamentul propus de AORR: