luni, 16 martie 2015

R E P E T A B I L A P O V A R A

         DEM I  DOBRESCU, 
PRIMAR AL BUCUREȘTIULUI ÎN ANII ’30

            Dem. I. Dobrescu a fost primarul Bucureștiului interbelic cu cel mai lung mandat (1929-1934). Ajuns edil-șef la aproape 60 de ani, DEM I  Dobrescu era  la capătul unei lungi cariere ca procuror, avocat și decan al Baroului de Ilfov. Cu un doctorat în Drept obținut la Paris in 1894, a fost  primul președinte al Uniunii Avocaților din România Mare, la a cărei înființare a contribuit decisiv.
           Iata ce scria DEM I DOBRESCU  in urma cu 80 de ani,mai precis in   1933.referitor la politica:


             Orice ocupatiune obisnuita naste o deformatiune profesionala.deformatiunea politicii  este politicianismul, care este profesiunea celor fara profesie.El este in mod legic din natura ocupatiunii politice.Po;itica este un razboi civil permanent,retinut cu mare greutate in limita unui razboi de voturi, care alterneaza  foarte des cu un razboi de ghionturi. In politica intocmai ca si in razboi,scopul principal este interesul ; mijlocul de capetenie este actiunea si ofensiva  si morala generala este succesul. Interesul care conduce politicianismul este interesul peronal,interesul de partid,de factiune de bisericuta,etc. Interesul general este numai un paravan al interesului particular.singur care decide.De aici decurg toate caracterele morale si intelectuale ale politicianismului.


   Morala clanului    .Interesul general este obiectiv si temperat.Interesul particular naste pasiunea si pasiunea naste violenta, din care este salbaticirea politicianului.din salbaticire este violenta , unilateralitatea, intoleranta si lipsa de obiectivitate.In viata comuna  suntem condusi de morala individuala,cu meritul,si cu demeritul,si cu raspunderea individuala.Politicienii partidelor politice ,sunt clanuri de  salbatici cu
morala de clanuri in perpetuu razboi. Intre partide  ca si intre clanuri ,gasim raspunderea colectiva,dupa cum omul unui partid,este molestat pentru faptele altui coreligionar politic sau pentru faptele partidului sau ; gasim deosebirea intre   " ai nostri " si  " ai vostri "; gasim desfraul abuzului fata de adversar ; gasim ura mostenita intre familii apartinand la partide deosebite ; gasim mostenirea politica trecuta din tata in fiu ; gasim intregi familii inscrise in acelas partid.In politica domneste morala inferioara a animalelor si salbaticilor, morala grupala, morala gregara, pentru ca lupta comuna solidarizeaza grupul cu individulsi in interiorul lui si in raprturile  partidului cu alt partid.
      In nici o  indeletnicire, de orice natura, scopul succesului nu scuza cu mai multa sfruntare toate mijloacele, ca la politica.Pentru politician nu exista nici pacat, nici delict. Inte politicieni gasim morala dolului ; in politica inala cine poate.
      Toti cei care nu pot sa-si faca loc in viata prin meritul lor personal, cauta sa patrunda in viata prin actiunea  politicii, care dintr-un om de nimic face un om de stat.
                                       (  va urma  )
Col. (r) Stelian DRONDOE